CyanogenMod – Android Rom vervanger voor iedereen

cyanogenmodVeel mensen weten niet dat je naast je huidige Android besturingssysteem ook andere Android systemen zijn. Steeds meer mensen hebben een mobiele telefoon met Android erop. Echter Android is een open-source Linux besturingssysteem, dit betekend dat iedereen Android kan downloaden, wijzigingen en opnieuw mogen uitbrengen naar de wereld.

 

 

Mijn huidige telefoon…

In mijn geval beschik ik over een Samsung Galaxy S4, met een aangepaste Android versie van Samsung met een TouchWiz ( = een aanraakinterface ontwikkeld door Samsung). Hieronder zie je de TouchWize interface, ik denk dat deze interface bij vele mensen wel bekent is:

samsung-galaxy-s4-mini-homescreen

TouchWize Interface

Alleen ik heb eigenlijk min of meer een lichte hekel (AGUHM!@#$@) aan het feit dat fabrikanten (zoals Samsung, HTC, Sony) Android aanzitten te passen, zodat hun telefoons “uniek” lijken. Vaak reageert zo’n interface zoals TouchWize ook nog eens een stuk trager.

Mijn voorkeur is dan ook om een zogenaamde “Custom Rom” te installeren. Een “custom rom” is een Android besturingssysteem wat iets is aangepast, zodat je telefoon zichtbaar sneller werkt, een betere batterijduur heeft en veel meer mogelijkheden bevat dan de standaard Android besturingssystemen. Een van de grootste (naar mijn mening: beste) “custom rom” heet CyanogenMod.

 

Wat is CyanogenMod?

CyanogenMod is een gratis, open-source Android besturingssysteem wat voor veel hedendaagse toestellen beschikbaar is. Dit kun je installeren als vervanger van je huidige Android besturingssysteem op je mobiele telefoon.

Kijk op deze site of jouw toestel in de lijst staat van ondersteunde toestellen.

CyanogenMod heeft een grote groep mensen achter zich staan, die volop bezig zijn deze mod te verbeteren en uit te breiden. Meestal in hun vrije tijd, hoewel er sinds kort ook een kleine groep via een bedrijf ervoor wordt betaald. Het belangrijkste is dat  CyanogenMod altijd gratis blijft. En ook voor advertenties hoef je niet bang te zijn.

Waarom CyanogenMod?

CyanogenMod heeft vele mogelijkheden. Hieronder een korte lijst met verbeteringen ten opzichte van jouw huidige Android toestel:

  • Prestatie verbeteringen en vele tweaks (en zelfs de mogelijkheid om je CPU sneller te laten draaien);
  • Krachtige interface, veel mogelijkheden maar toch voelt het lichtgewicht en solide aan;
  • Je kunt alles naar je hand zetten: verander jouw mobiel naar jouw eisen; je eigen schermvergrendeling, launcher, thema’s wijzingen. Noem het maar op, of je kunt het wijzigingen! Kortom: het is jouw toestel, doe wat jij ermee wilt doen en laat je dus geen beperkingen opleggen.
  • Bepaal wat jij installeer, geen onnodige applicaties die standaard worden meegeleverd door de maker van je toestel. Installeer alleen wat jij echt nodig hebt en daadwerkelijk gebruikt.
Screenshot_2013-10-14-16-35-04

Instel mogelijkheden zijn onbeperkt

  • DSP Geluid manager, een equalizer, effectsterkte, basversterker, etc. DSP maakt het mogelijk om je inkomende, uitgaande (waaronder ook Bluetooth) geluiden aan te passen naar jouw smaak
Screenshot_2013-10-14-17-17-05

DSP Manager

  • Apollo App voor muziek, geeft je de mogelijkheid om elk nummer als ringtoon te zetten, zelfs als ze niet in de ‘ringtone’ map zitten.
  • En nog veel meer… Waaronder “Fel licht” optie in de Zaklamp applicatie, handige mogelijkheden in de schermvergrendeling waardoor je direct een applicatie kunt openen, zie hieronder:
Screenshot_2013-10-14-17-20-27

Snel unlocken naar een app

CyanogenMod heeft zich bewezen als veel aantrekkelijker dan OEM-versies van Android (=Android versies afkomstig van fabrikanten), en het feit dat dit niet loopt op TouchWiz, Sense of Moto Blur maakt deze ROM simplistisch en zo licht als het maar kan.

 

Installeren

cyanogenmod-installer_cm-ready-installHet installeren van CyanogenMod kan als lastig worden ervaren, gelukkig is het CyanogenMod bezig met een “enkele-klik” installatie programma. Dit installatie programma maakt het installeren eenvoudig en geschikt voor elke gebruiker.

Helaas is deze “CyanogenMod Installer” nog in beta fase, kortom nog niet voor iedereen beschikbaar.

In de nabije toekomst verwacht ik dat iedereen CyanogenMod eenvoudig kan installeren. Wanneer dat zover ik, zal ik er wederom een artikel over wijten!

Maar ik ben beta tester van dit programma, omdat ik tester ben van deze installatie heb ik toegang tot dit programma. Hieronder heb ik een korte video gemaakt hoe de installatie eruit ziet:

 

Did you like the article? Please share!