SteamBox & SteamOS

SteamBox met controller (beta)
SteamBox met controller (beta)

SteamBox is een spelcomputer net als een Xbox, Playstaion & Wii. SteamBox is op dit moment nog in een begin fase, de console is nog in ontwikkeling. In 2014 zal de SteamBox voor iedereen verkrijgbaar zijn.

In dit artikel ga ik het hebben over wat de SteamBox is, daarnaast bespreek ik de voor- en nadelen van de SteamBox. Tot slot ga ik het hebben over het besturingssysteem wat erbij geleverd wordt; SteamOS en meer…

Lees snel verder!

Wat is een SteamBox?

SteamBox is een console net als een Xbox of Playstation. Er draait SteamOS, wat uiteindelijk het Steam programma opstart. Je kunt het console aansluiten op de TV of gewoon op je beeldscherm van je huidige computer.

Voor zover betekent is, wordt de SteamBox geleverd met: handleiding, een controller (in de toekomst met een touchscreen in het midden gedeelte), HDMI kabel, USB kabel, WiFi antenne, netsnoer, herstel USB drive voor het herstellen van je systeem.

Steam Beta Controller
Uiteindelijke Steam Controller

Er zijn vele voordelen ten opzichte van de huidige consoles die vandaag op de markt zijn. Lees hieronder de voor en nadelen van de SteamBox.

Voordelen SteamBox

Er zijn vele voordelen ten opzichte van andere spelcomputers zoals de Xbox/PlayStation.

  • SteamBox is uitbreidbaar (componenten zijn eenvoudig te vervangen);
  • SteamBox draait op Linux (open-source): SteamOs;
  • SteamOS kan ge├»nstalleerd worden op elke computer of laptop;
  • Een controller is een optie, hoewel deze bij de SteamBox geleverd wordt. Kun je er gewoon een muis & toetsenbord moet aansluiten;
  • Je kunt je eigen SteamBox zelf samenstellen, en waarschijnlijk in de toekomst zullen er meerdere varianten op de markt komen;
  • SteamBox is in tegenstelling tot de PC goedkoper, hoeft je minder geld uit te geven ten opzichte van een PC om up-to-date te blijven met de hardware;
  • Spellen op Steam zijn relatief goedkoop, zeker tijdens vakantie uitverkopen.

Nadelen SteamBox

  • Op dit moment zijn er nog beperkt aantal spellen beschikbaar, dit zal echter zeker in de toekomst verbeteren;
  • Doordat het draait op Linux, moet Steam concurreren met Windows 7/8. Helaas is de markt op Windows op dit moment het grootst. Ook dat kan gaan veranderen;
  • Gaming markt is een lastige markt om erin te komen, er zijn niet voor niks een paar grote spelers (Microsoft, Nintendo, Sony). De concurrentie is behoorlijk groot het moet kunnen strijden tegen de Xbox & Playstation.

SteamOS

steamos_logo
SteamOS Logo

Ondanks de SteamBox nog niet uit is, is het besturingssysteem al wel verkrijgbaar genaamd SteamOS. SteamOS is op dit moment nog in ‘beta fase’, maar desalniettemin kun je het hier uitproberen & downloaden:

Download SteamOS Beta

Let op: er bestaan 2 verschillende bestanden ookwel images genoemd. Deze ‘images’ zijn bedoeld om te branden op een DVD of te schrijven naar een USB. De standaard ‘image’ heeft als eis dat je moet beschikken over 1TB opslag. Ik raad je daarom ook aan om de Custom versie te downloaden. Volg daarna de instructies zoals beschreven staan op de Steam website.

Belangrijk: Er wordt aangegeven dat al je data overschreven wordt, het installeren van SteamOS is je eigen verantwoordelijkheid.

Conclusie

SteamBox is een console waarvan we nog veel van gaan horen. SteamBox heeft vele voordelen ten opzichte van bestaande consoles. Daarnaast kun je SteamOS gebruiken om je eigen systeem te maken, zonder dat je daarbij een SteamBox nodig heeft.

Ik ben in ieder geval erg positief. Ik verwacht dat het een succes gaat worden, en dat vele mensen nu al dan niet later voor een SteamBox of SteamOS zullen kiezen. Zeker als er steeds meer en bekendere spellen beschikbaar komen op SteamOS.

Unboxing Video

Hieronder een video van een gelukkig iemand, die als een van de weinige een Beta SteamBox & controller heeft ontvangen van Valve.

Related posts