Website beter vindbaar maken

website_seoDe vraag die ik onlangs kreeg was als volgt: “Hoe krijg krijg ik meer bezoekers op mijn website?”. Deze vraag is niet helemaal correct, want je wilt eigenlijk alleen de bezoekers die ook geïnteresseerd zijn in je website (bijvoorbeeld potentiële kopers).

Een andere vraag die ook regelmatig aan mij gesteld wordt: “Hoe kom ik hoger in Google resultaten?”. Ik probeer beide vragen in dit artikel te beantwoorden.

Introductie

Voordat ik dieper inga op de vragen en met de antwoorden kom, wil ik eerst even iets algemeens vertellen.
Als je echt veel nuttige bezoekers wilt krijgen en/of goed vindbaar wilt worden in Google, vergt dat enorm veel tijd en moeite die je moet investeren. Laten we dat even voorop stellen, want veel mensen denken dat je binnen een week meteen 800 bezoekers per dag kunnen krijgen en op de eerste pagina verschijn van Google resultaten.
Ik wil echter ook optimistisch blijven. Mij is het een paar keren wel gelukt om verschillende websites behoorlijk bekent te krijgen. Zo bekent.. dat het me sociale leven ging beïnvloeden en voor extra kosten ging zorgen (dataverkeer kost immers ook geld).
Dit succes kwam mede omdat het een hobby project was, ik had vrije tijd, alleen ik verdiende me geld er niet mee en daarnaast had ik destijds nog school. Wat ik alleen probeer te vertellen is: weet waaraan je begint…

Lees gauw verder voor de tips om je website beter vindbaar te maken.

Algemene opmerkingentip

Ik wil eerst beginnen met enkele algemene opmerkingen.

 • Zorg ervoor dat je je website regelmatig veranderd en update. Voeg nieuwe informatie toe.
 • Hou de website overzichtelijk, zorgt voor een duidelijke website. Let op met teveel sub-menu’s en een onoverzichtelijk of slecht leesbare website. De website staat of valt met een goed ontwerp.
 • Link met zekere regelmaat naar je eigen interessante content ergens anders op je website. Hierdoor herkent Google dat die pagina belangrijker is dan de rest van jou website.
 • Vroeger was het goed om te linken naar elkaars websites en startpagina’s, vandaag de dag straft Google je soms voor dit soort zaken. Je kan nog steeds wel je website promoten door deze te plaatsen op andere websites. Echter wees voorzichtig om teveel ‘linkpartners’ op jouw website te plaatsen, die naar een compleet andere website gaat.
 • Gebruik zoekwoorden (ook wel ‘keywords’), hierdoor geef je Google een beter indruk waarop je graag meer nadruk op wilt leggen in jou tekst. Ga bijvoorbeeld brainstormen over de zoektermen, waarop je graag gevonden wilt worden.
 • Naast zoekwoorden is het belangrijk om kieskeurig naar je eigen tekst te kijken. Zijn je geschreven teksten wel goed leesbaar / snapt iedereen het? Let bij het schrijven ook op je doelgroep, voor wie schrijf je de teksten? Tot slot kun je ook consequent gebruik maken van bepaalde zoekwoorden waarop je graag gevonden zou willen worden. Deze zoekwoorden moet je dan vaker gebruiken en proberen in je tekst te verwerken.
 • Verlenging op het bovenste punt; controleer ook op je grammatica en let op spelfouten. Gebruik korte en krachtige zinnen. Het liefst geen vaktaal (op deze blog hou ik me niet altijd aan deze ‘regel’, deze website heb ik daarvoor opgericht :P) , vreemde woorden of afkortingen. Schrijf geen ingewikkelde zinnen of lange zinnen met bijzinnen. Gebruik spreektaal en de tegenwoordige tijd. Schrijf in de actieve vorm.

 

Google Webmastersgoogle_webmaster_tools

Google heeft een aparte website gemaakt voor ontwikkelaars van websites ook wel Webmasters genoemd. Via deze website kun je ‘Richtlijnen voor webmasters‘ lezen en ‘Algemene richtlijnen‘ (denk aan Zoekmachineoptimalisatie). Als je veel gebruik maakt van afbeeldingen. Lees dan ook het stukje over Afbeeldingen.  Tot slot wil ik je ook graag wijzen op ‘Inhoudsrichtlijnen‘.
Het is een goed startpunt als je deze richtlijnen leest, bij bijvoorbeeld het schrijven van teksten voor je website zullen deze richtlijnen je hopelijk hierbij kunnen ondersteunen.

Daarnaast kun je ook je eigen website toevoegen aan Google zoekmachine of andere content versturen naar Google.

Tot slot kun je je eigen sitemap maken (in XML formaat) en de sitemap opsturen naar Google Hulpprogramma’s, hierdoor weet de Google beter je website te doorzoeken (ook wel crawler genoemd). Zodra je op Hulpprogramma’s voor webmasters bent, kun je je website toevoegen met de knop “Een site toevoegen”. Druk daarna op de net toegevoegde website. Uiteindelijk kun je je sitemap uploaden via Crawlen -> Sitemaps in het menu links te klikken.

Hoe je deze sitemap exact eruit moet zien en maakt, kun je hier lezen.

 

Website Prestaties

Resultaat van webpagetest.org

Resultaat van webpagetest.org

Je website wordt niet alleen beoordeeld qua inhoud, maar ook Google kijkt ook naar de laadsnelheid.

Ik heb onlangs een ander artikel geschreven over Google Analytics, in dit artikel staat ook een hoofdstuk “Website prestaties“. De inhoud van dat hoofdstuk is relevant.

Kortom samengevat; ik heb het over Minify, dat zorgt ervoor dat de Javascript & CSS samengevoegd wordt. Daarnaast heb ik het over Gzip compressie, dat zorgt ervoor dat de website gecomprimeerd overgestuurd wordt.
Tot slot beschreef ik in het artikel dat caching een belangrijk punt is voor betere website presentaties. Caching zorgt ervoor dat veel opgevraagde data, snel klaar staat, zodat de afhandeling van de aanvraag voorspoedig verloopt.

Er bestaan verschillende websites waarbij je je website presentaties kunt testen. Met deze website kun je je presentaties testen. Het geeft je daarna tips waarin je je website kunt verbeteren.

Social media

Social media (zoals Facebook, LinkedIn, Google+, etc.) wordt steeds populairder. Door je website te plaatsen op social media krijg, ziet allereerst Google dat jou website op een andere website aanwezig is (linkpopulariteit). Daarnaast is het een goede manier om je website te promoten. Zo kun je je website URL aan je profiel toevoegen.

Alleen het plaatsen van je URL is niet voldoende. Ga actief deelnemen aan de website: berichten plaatsen, deelnemen aan discussies en plaats nieuws (met uiteraard je link naar je website).

Net als op mijn website is zijn er ‘Delen’ knoppen aanwezig op mijn pagina’s, zodat bezoekers met een druk op de knop de pagina kunnen aanraden/delen op Twitter, Facebook en andere social media websites. Zo verspreid de website zich vanzelf door andere mensen.

 

Mobiele website

mobiele_versie

Mobiele versie

Houd rekening met mobiele bezoekers/gebruikers. Google hecht steeds meer waarde aan de weergave en gebruiksmogelijkheden van websites op mobiele apparaten. De kans is groot dat je daalt in de zoekresultaten als je website niet goed werkt op een mobiel apparaat.

Er is gelukkig een goede website waarmee je kunt testen of je website na behoren werkt op mobiele toestellen:
MobileTest.me

 

 

Google Places

Indien je een bedrijf hebt, is het gratis aanmelden bij Google Places een goede keuze. Bedrijfslocaties in Google Maps wordt steeds belangrijker in de Google zoekresultaten. Om je bedrijf volledig zichtbaar te krijgen in Google Maps kun je een gratis Google Places account aanmaken.

google_places

Google Places

Website Titel

Binnen HTML code bestaat er een tag, genaamd ’tile tag’. Deze titel ziet er als volgt uit in de code:

<title>Uw titel</title>

De title tag is een belangrijke factor in de ranking van Google. Pagina’s binnen je site die moeten ranken hebben unieke en beschrijvende teksten nodig. Voor de title tag zijn er een aantal regels die je in acht moet nemen:

 • Het maximale aantal karakters is 66 voor Google. Langere titels worden afgebroken in de zoekresultaten van Google. En de woorden zullen ook buiten de ranking vallen.
 • Plaats je belangrijkste zoekwoorden aan het begin van de title tag.
 • Ga niet onnodig veel zoekwoorden herhalen in de titel, dit heeft geen zin (niet spammen).
 • Schrijf de title tag ook voor gebruikers.  De titel moet krachtig en begrijpbaar zijn. In de zoekresultaten van Google komt deze titel bovenaan je zoekresultaat te staan. Een aantrekkelijk geschreven titel verhoogt de doorklik naar je webpagina.
 • Maak gebruik van een separator zoals de “|” of “-” separator.
 • Geef enkele pagina een originele titel.

 

Website beschrijving

Je website beschrijving (meta description) is niet super belangrijk voor Google ranking. Echter is het wel belangrijk om de doorklik naar je website te vergroten. Neem dus je tijd om een goede meta description te schrijven.

<meta name="description" content="Hier uw beschrijving" />

De meta description is niet belangrijk voor je rankings in Google. Echter, hij is wel belangrijk om de doorklik (of CTR) naar je webpagina te vergroten. Deze meta description moet dus verleidelijk worden geschreven.

Schrijf altijd een meta description met daarin je belangrijkste zoekwoord(en). Als je belangrijkste zoekwoord(en) niet in de meta description staat dan pakt Google een snippet uit de tekst waarvan zij denkt dat die het meest relevant is voor je zoekopdracht. In deze snippet staan dan de zoekwoorden die de gebruiker invoerde in Google.

Zoekwoorden

In het artikel is al verteld dat het verwerken van zoekwoorden belangrijk is in je tekst. En dat is nog steeds van toepassing. Echter net als meta description (zie hierboven), wordt meta keywords niet meer gebruikt door Google ranking (dit is wel wat anders dan zoekwoorden in je tekst verwerken). Dit komt omdat vroeger deze meta keywords vaak werden misbruikt. HTML code voorbeeld van meta keywords:

<meta name="keywords" content="uw sleutelwoord1, sleutelwoord2" />

Voor andere zoekmachines zoals Yahoo en Bing wordt het nog wel gebruikt. Maar in Nederland wordt voornamelijk Google gebruikt als zoekmachine.

 

Website kopjes

Met een H1-tag wordt een kop bedoeld (H = heading).  Net als in een krant, kun je op websites ook gebruik maken van kopjes. Deze kopjes kunnen onderverdeeld worden in sub-kopjes (h2, h3, h4 ,etc.). Deze wordt door Google hoog beoordeeld. Probeer hier dus relevante zoekwoorden in te gebruiken. Een hoofd-kop (h1) in HTML ziet er zo uit:

<h1>Uw kop</h1>

Bekijk je broncode en kijk of je kopjes gebruikt, door te zoeken op “h1” (per pagina mag maar éénmaal de H1 tag voorkomen).

Website URL’s

Een duidelijk URL met een beschrijving van de inhoud, is bevorderlijk voor Google zoekresultaten. De URL die ik gebruik voor Google Analytics artikel is als volgt:

GOED: http://blog.web-share.nl/2013/11/08/moeilijkheidsgraad/beginner/google-analytics/

Bovenstaande URL geeft duidelijk weer wat het onderwerp is van de desbetreffende pagina, namelijk: Google Analytics.
Tevens zie je de datum, waarin het artikel geschreven is. Tot slot zijn de categorieën waarin het artikel valt in mijn URL verwerkt (beginner).

Stel je zou de volgende URL hebben, dan zal dit niet duidelijk zijn voor Google wat de content is aan de hand van je URL:

FOUT: http://blog.web-share.nl/?p=602 

 

Afbeeldingen

Helaas is Google nog niet in staat om je foto’s en plaatjes te lezen. Mijn advies is om altijd je afbeeldingen aan te vullen met de zogenaamde alt tag. Het vullen van de alt tags van images met je belangrijkste zoekwoorden is belangrijk voor SEO. Bij een normaal CMS zoals bijvoorbeeld WordPress kun je elk plaatje voorzien van een alt tag. Omdat Google op dit moment nog niet in staat is om foto’s en plaatjes te lezen haalt zij de inhoud hiervan uit de alt tag.

 

Conclusie

seoAls je je houdt aan de Search Engine Optimalision (SEO) punten die hier vermeld staan in dit artikel, dan moet je in staat zijn om je pagina’s goed te kunnen optimaliseren die ook nog waardevol zijn voor je bezoekers.

Ik kan nooit alles behandelen waar Google en andere zoekmachines allemaal naar kijkt, echter dit zijn wel de belangrijkste zaken. Veel informatie kan ook gevonden worden op Google Webmasters. Mocht je toch nog vragen hebben over dit artikel of met betrekking tot het onderwerp, plaats dan a.u.b. een reactie.

 

Did you like the article? Please share!