Steam Machines

Intro

Valve is bedrijf achter Steam en is bezig de gaming wereld langzaam te veranderen. Gabe Newell, de CEO van Valve, zegt dat ze graag de gamewereld willen veranderen en verbeteren via de SteamBox, als tegenreactie van de macht die Microsoft heeft met hun Windows systemen. SteamBox is al een keer eerder beschreven in een ander artikel van mij, zie SteamBox & SteamOS.

steam-big-picture-mode

Steam Big Picture Mode

SteamBox is een machine die draait op computer hardware (net als jouw PC thuis) waarop je spellen kunt spelen. Alleen SteamBox heeft een eigen, voor-geïnstalleerd besturingssysteem genaamd SteamOS. SteamOS is zeker geen Windows, maar een op GNU/Linux-variant gebaseerd besturingssysteem. Gabe zegt dat de open-source van het Steam-gaming platform de sleutel tot succes is.

Verder kun je via de zogeheten Big Picture Mode maximaal gebruik maken van de gamepad vriendelijke interface op je grote TV in je woonkamer.
Als je liever speelt met een muis en toetsenbord in plaats van de Steam Controller, is dat ook geen enkel probleem.

Steam Controller

Steam Controller

Valve heeft al vele succesvolle spellen uitgebracht waaronder de online battle arena spel genaamd Dota 2,  alsmede met hun Portal, Half-Life en Team Fortress spelseries zijn erg succesvol. Steam levert nu zijn dienst aan meer dan 65 miljoen gebruikers.

Maar er is meer…

SteamOS Logo

SteamOS Logo

Je kunt natuurlijk de SteamBox van Valve kopen. Maar vanwege het feit dat SteamOS op Linux is gebaseerd, kunnen andere hardware leveranciers hun eigen SteamBox uitbrengen. En dat doen ze dan ook graag…

Hierdoor heb je straks een brede keus uit vele verschillende Steam Machines. En als extraatje: SteamOS is gratis verkrijgbaar (net als Linux), waardoor je SteamOS ook gewoon kunt installeren op je huidige computer of jouw eigen SteamBox kunt samenstellen.

Steam Machines

Tijdens CES 2014 heeft Valve al zijn Steam Machines ten toon gesteld: in totaal 13. Ze komen in alle soorten en maten, waarvan sommige lijken op een normale game-PC. Echter biedt Valve ook machines aan die zo klein zijn dat je je afvraagt of het wel mogelijk is om met zo’n klein apparaat zoveel mogelijkheden te bieden.

De machines verschillen in prijs: van een paar honderd  tot duizenden euro’s. Maar zoals je wellicht al verwacht, de specificaties verschillen ook.

De ‘high-end machines’ zijn de Digital Storm Bolt II en de Falcon Northwest Tiki, die variëren tussen een prijs van 1700 tot 6000 dollar. De Bolt II komt met een Intel Core i7 processor en Tiki wordt geleverd met een nVidia GeForce GTX Titan GPU.

Steam Machines van Cyberpower, Zotact en iBuyPower komen op de markt met een meer bescheiden prijs: zo rond de 500 dollar. Voor dat geld krijg je een Intel Core i5 of AMD CPU en een instap videokaart.

Hieronder zie je de lijst met alle Steam Machine die tot nu toe bekend zijn gemaakt:

Zotac_Steam_Machine

Zotact – Steam Machine

Zotact kost $599 en beschikt over een Intel processor, welke is nog niet bekent.

Webhallen_Steam_Machine

Webhallen – Steam Machine

Webhallen kost $1499 en beschikt over een Intel Core i7 met 16GB RAM. En een NVIDIA Geforce GTX 780 met 1TB aan opslag.

Scan_Steam_Machine

Scan – Steam Machine

Scan – NC10 kost $1090 en heeft een Intel i3, 8GB RAM en 500GB opslag. De videokaart betreft een NVIDIA Geforce GTX 675M. Het heeft veel weg van een DVD speler behuizing.

Origin_Steam_Machine

Origin – Steam Machine

Origin PC – Chronos, niet te verwarren met EA’s Origin service, is nog geen prijs van bekend. Je kunt de machine zelf configureren/samenstellen, met de keuze uit een Intel i7 van 3.9 tot 4.6Ghz. Onduidelijk is nog hoeveel geheugen of RAM je kunt kiezen. Maar deze machine beschikt wel over maar liefst 2x 6GB NVIDIA Geforce GTX Titan’s! Dus het prijskaartje zal er wel niet om liegen.

Next_Steam_Machine

Next – Steam Machine

Hoe duur de Next SPA gaat kosten is helaas nog onbekend. Het beschikt in ieder geval over een Intel Core i5 plus 8GB aan RAM. Verder heeft het een krachtige NVIDIA GT 760 en 1TB opslag.

Materiel_Steam_Machine

Materiel – Steam Machine

Material.net kost $1098 met een schappelijke Intel i5 en 8GB RAM geheugen. Je krijgt verder een MSI Geforce GTX 760 OC (deze videokaart is beter bestand tegen hoge en lage temperaturen). Om het af te maken heb je 8GB opslag in SSD (solid-state disk) en 1TB aan normale HDD opslag.

Ibuypower_Steam_Machine

iBuyPower – Steam Machine

De iBuyPower is tot nu toe het goedkoopste met een beginprijs van slechts $499. Je kunt daarvoor kiezen tussen een Quad Core van AMD of Intel (Intel uiteraard 😉 ). Tot slot krijg je een Radeaon GCN Graphics videokaart en minimaal 500GB aan opslag, afhankelijk van jouw configuratie.

Gigabyte_Steam_Machine

Gigabyte – Steam Machine

Deze Gigabyte is de kleinste machine tot nu toe voor een nog onbekende prijs. En dan heb je een Intel i7 met 2x4GB RAM geheugen plus Intel Iris Pro en 1TB schrijf.

Falcon_Northwest_Tiki_Steam_Machine

Falcon Northwest Tiki – Steam Machine

Met deze Falcon Northwest Tiki heb je wel meer dan enkel een console. Wat een monster zeg. De prijs varieert tussen $1799 en $6000 (slik). Daarvoor kun je zelf je CPU kiezen en geheugen van 8GB tot 16GB. Gelukkig beschik je voor deze prijs wel over een NVIDIA Geforce GTX Titan en kun je uitbreiden tot 6GB aan opslag.

Digital_Storm_Bolt_II_Steam_Machine

Digital Storm Bolt II – Steam Machine

Nog zo’n beest van een machine: de Digital Storm Bolt II, kosten: $2584. Dan heb je wel een Intel Core i7, 16GB aan RAM. Een NVIDIA GTX 780 Ti en 1TB HDD plus jawel 120GB opslag aan SSD.

Cyberpower_Steam_Machine

CyberPower – Steam Machine

De CyberPowerPC kost je $499 als instapprijs. Je hebt de keuze uit een AMD of Intel Core i5 en 8GB geheugen. Verder kun je wederom kiezen tussen AMD Radeon R9 270 of een NVIDIA GTX 760. En je hebt 500GB aan opslag. De prijs concurreert goed met de Xbox One.

Alternate_Steam_Machine

Alternate – Steam Machine

Alternate’s steam machine kost $1339 met een Intel i5, 16GB RAM, Gigabyte GTX 760 en 1TB opslag. De prijs blijft redelijk gelijk wanneer je zelf de Valve’s Beta Unit (de Valve’s zijn eigen test box) zou samenstellen.

Alienware_Steam_Machine

Alienware – Steam Machine

De Alienware machine ziet er zeer gelikt uit, helaas zijn de specificaties en de prijs nog onbekend. Dit wordt in het laatste helft van 2014 vrijgegeven.

Conclusie

Een ding is zeker: je hebt straks een scala aan mogelijkheden als je een Steam Machine wil aanschaffen. Doordat SteamOS gratis te verkrijgen is, kun je ook je eigen SteamBox samenstellen. Waarschijnlijk komen er naast de Steam Controller ook andere controllers waaruit je straks kunt kiezen.

UnrealEngine Logo

UnrealEngine Logo

Er zullen binnen niet al te lange tijd veel nieuwe spellen (AA titels) uitkomen die ook onder SteamOS/Linux speelbaar zijn. Game-engines, zoals de Unity3D, bieden sinds kort ondersteuning voor Linux. Evenals de Source Engine (van Valve). En ook de zeer bekende Unreal Engine draait sinds kort onder Linux!

Kortom Valve zal en gaat de game industrie op zijn kop zetten, waardoor uiteindelijk Microsoft, Sony en Nintendo er een grote concurrent bij hebben.

Did you like the article? Please share!

Comments are closed.