Video, beeld & geluid onder Linux

Veel mensen denken nog steeds dat video en/of geluid bewerking onmogelijk te doen valt onder Linux. De realiteit is anders, ik bespreek in dit artikel de twee meest professioneelste video- en geluidsbewerkingssoftware onder Linux. Tot slot geef ik een lijst met zeer interessante en creatieve software applicaties voor Linux (voor Dj’s, fotografen en meer).

Videobewerkingssoftware

Onder Linux is Lightworks het professioneelste videobewerkingsprogramma onder Linux momenteel beschikbaar. Het programma werd onder meer ingezet voor film Mission Impossible en Batman. Lightworks ziet er goed uit, relatief makkelijk te bedienen, maar heeft hoe dan ook een leercurve net als bijvoorbeeld Adobe Premiere Pro. Gelukkig hebben ze daarvoor goede tutorials geschreven (zie later).

Lightworks beschikt over een gratis versie.  Deze bevat helaas niet alle mogelijkheden, maar de belangrijkste mogelijkheden zijn wel aanwezig in Lightworks Free.

Lightworks voor Linux

Lightworks voor Linux

Geluidsbewerkingssoftware

Voor een professionele geluidsbewerkingssoftware is Ardour de applicatie wat momenteel beschikbaar is voor Linux. Ardour is gratis te downloaden, met als kanttekening dat de ontwikkelaar het liefst 1 wilt ontvangen voor de moeite die hij erin heeft gestoken. Immers ook deze ontwikkelaar, net als ik, steken veel tijd en moeite om Linux te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor iedereen hier op de wereld.

Ardour voor Linux

Ardour voor Linux

En meer…

Er zijn natuurlijk nog tal van andere toepassingen die je mogelijk nodig hebt onder Linux. Denk hierbij aan fotografie of als je dj bent. Zie hieronder een lijst van creatieve applicaties, voor:

 

Conclusie

Vandaag de dag is het niet meer nodig om Windows of Mac OS X te gebruiken als je in de video, fotografie of geluid zit. Probeer en download een van de vele applicaties gratis en kijk wat Linux jou te bieden heeft.

Mocht je nu volledig in dit gebied werkzaam zijn, dan is Ubuntu Studio wellicht wel iets voor jou. Als het je bevalt, is het wel zo vriendelijk om een dotatie(s) te geven aan de genoemde projecten.

Veel succes en plezier!

Did you like the article? Please share!