Waarom Linux belangrijk is

Veel mensen kennen helaas het besturingssysteem GNU/Linux niet eens. Of men heeft er ooit van gehoord, maar weet niet exact wat het inhoudt.  Sommige mensen denken dat het enkel bedoeld is voor techneuten/nerds (wat gedeeltelijk waar is 😛 ). Maar wat maakt Linux nu zo belangrijk voor de wereld?

In dit artikel leg ik uit waarom GNU/Linux zo bijzonder is. Lees daarom snel verder!

Het belang van GNU/Linux

Gnu/Linux
GNU/Linux

Linux, of beter GNU/Linux, is eigenlijk zowel belangrijk voor onze westerse en niet-westerse maatschappij. Nu weet ik meteen dat ik opmerkingen krijg over Microsoft Windows en Apple’s Mac OS X besturingssystemen. Ik ontken het belang niet van de eerste Windows versies, hoe deze de kijk veranderden van personal computers. En bijvoorbeeld Apple’s iPhones met betrekking op de kijk naar telefoons. Je zult er wel over lezen, maar mijn nadruk in dit artikel is om uit te leggen wat het belang van GNU/Linux is.

Een besturingssysteem zorgt normaal voor een standaard gebruikersinterface en software voor het systeem. Windows heeft een Start knop onderaan, de taakbalk, enzovoort. Bij Mac OS X computers krijg je een totaal andere ‘look & feel’.

Geschiedenis

Het is belangrijk om de geschiedenis te weten van GNU/Linux, om erachter te komen waarom dit besturingssysteem zo bekend is geworden.
Het begon allemaal met UNIX. De eerste versie van UNIX was geschreven met als voornaamste reden om als onderzoeks-besturingssysteem voor universiteiten te dienen. Deze Sun systemen in 80’s waren allemaal gebaseerd op UNIX. Andere bedrijven gingen al snel de strijd aan met Sun, waaronder: HP, IBM, Silicon Graphics, Apollo, e.d. Helaas had elk bedrijf hun eigen versie van UNIX (of aftakking van Unix V7 genaamd BSD). Dit maakte de verkoop van software voor Unix lastig. De verschillende Unix versies werden beheerd door verschillende hardwareleveranciers.

Windows NT van Microsoft had daar een antwoord op. NT had dezelfde soort mogelijkheden als UNIX besturingssystemen, maar op zo’n manier dat het compatibel was met de meeste Windows applicaties. Waardoor Windows doorbrak en nu nog steeds veel gebruikt wordt.

Richard Stallman
Richard Stallman

In 1984 Richard Stallman zetten de Free Software Foundation (FSF) op en begon aan het GNU project (GNU’s Not Unix). Hij nam daarvoor ontslag bij MIT en richtte zich volledig op het ontwikkelen van vrije software. Alle software en applicaties waren bedoeld om vrij te gebruiken, te bewerken en vrij te distribueren. Het bevatten onder andere de C compiler (gcc) en een indrukwekkende tekstbewerker (emacs).

In 1991 Linux Torvals begon met het schrijven van het ‘hart’ van het systeem, genaamd kernel. Ook deze kernel was bedoeld om vrij en gratis te gebruiken voor iedereen op de wereld. Linus moedige andere aan om ook (gratis) mee te werken aan het besturingssysteem: Linux.

Het GNU project zocht een goede vrije UNIX kernel, en Linux miste de basis software. Ze besloten de FSF matriaal te combineren met de Linux kernel. Daarom noemen ze Linux nu in het vervolg GNU/Linux. Of je moet ruzie zoeken met Richard 😉 .

Doordat GNU/Linux zoveel programmeurs erbij kreeg, groeide het besturingssysteem erg snel. GNU/Linux werd en is een goed alternatief voor Windows, omdat het ook gewoon op dezelfde hardware kan draaien als waarop Windows (of Mac) draait.

Vrij & open-source

Vanwege het feit dat GNU/Linux gratis en open-source is, kan iedereen het besturingssysteem gebruiken. Immers de GNU/Linux code is vrij in tegenstelling tot de UNIX code, waarbij er vaak bedrijfseigen code geschreven werd (ook wel bekent als ‘proprietary software’). Als iemand tegen proprietary software is, dan is Richard Stallman dat wel. Hierdoor had ook GNU/Linux nu het voordeel dat programma’s voor Linux werken op alle Linux versies.

mintcinnamon-620x388
Linux Mint

In het begin was GNU/Linux nog bedoeld om te leren hoe een besturingssysteem werkt en was het nog vrij complex om het aan de gang te krijgen. Vandaag de dag is GNU/Linux steeds volwassener geworden en ook veel toegankelijker. Het is tevens flexibeler en heeft meer configuratie opties ten op opzichte van andere besturingssystemen.

Bij GNU/Linux heb je de keuze uit vele zogenaamde distributies die vaak z’n eigen gebruikers-interface en mogelijkheden aanbied. Denk hierbij aan Linux Mint, Fedora, CentOS of Ubuntu.

Vanwege het feit dat GNU/Linux gratis verkrijgbaar is, wordt het ook overal voor gebruikt terwijl je het vaak niet door hebt. Zo is de kans zeer groot dat Linux aantref in onder andere je TV, DVD recorder, media center, navigatie systeem, internet router, je telefoon (Android draait op Linux), …

Doordat Linux zo configureerbaar is, kun je ook een uitgeklede versie gebruiken met enkel de zaken die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld zonder grafische interface, zonder grafische drivers en alle andere mikmak die je wellicht niet nodig als je een server wilt draaien. Daarom wordt Linux ook heel veel gebruikt in server parken / clustersystemen. En jawel ook de top 500 supercomputers op de wereld beschikken meestal over een Linux variant.

Ontwikkelingslanden

Linux in Afrika
Linux in Afrika

Zoals ik eerder aangaf, wordt Linux ook gebruikt in de niet-westerse wereld, zoals in Afrika. Linux is open-source, wat betekent dat de code en het gebruik niet wordt bepaald door een instantie of een bedrijf. Hierdoor heb je maximale flexibiliteit, wat de Afrikaanse landen goed kunnen gebruiken.
En wellicht nog wel belangrijker, één Linux systeem kan dienen als 50 werkplekken. En worden vaak gedoneerd door mensen/bedrijven. Je wilt in alle gevallen het maximale uit het geld halen, waardoor je geen extra kosten wilt maken aan software, besturingssysteem en/of licentiekosten. Vandaar dat de keuze valt op Linux.

Linux Foundation

Vergeet ook niet dat wij met zijn allen, Linux kunnen verbeteren, omdat het open-source is. Zo werken nu vele individuele (meestal in hun eigen tijd) en meerdere bedrijven samen om Linux te verbeteren. Deelnemen kan zijn in code, documentatie schrijven, vertalen, package-en of bijvoorbeeld demotractievideo’s maken. Linux Foundation bevat een lijst met bedrijven die aan Linux werken, in totaal zjin dat er +/- 10,000 ontwikkelaars in meer dan 1000 bedrijven waaronder: Red Hat, Novell, IBM, Intel, Oracle, Renesas, SGI, Fujitsu, Nokia (nu het Windows is, waarschijnlijk veel minder 🙁 ), HP, Google… Mobiele en embedded bedrijven steken steeds meer geld in Linux, denk hierbij aan: Linaro, Samsung en Texas Instruments.

Niemand alleen (Microsoft) kan ooit concurreren met wat iedereen samen kan produceren (Linux) los van het management gezien. Gemiddeld worden er per uur 7.14 veranderingen geaccepteerd in Linux kernel, dit komt neer op z’n 171 verbeteringen elke dag en meer dan 1200 fixes per week.

Tevens staat Linux bekent om hun stabiele omgeving, goede en snelle updates, veel applicaties die tevens gratis & open-source te verkrijgen zijn. Daarnaast staat er staat altijd een grote community voor je klaar om je (op weg) te helpen met Linux. Het zij via e-mail, IRC chat of fora.

Linux veiligheids-lagen
Linux veiligheids-lagen

Tot slot ondersteund Linux veel verschillende hardware (drivers) out-of-the-box en staat het besturingssysteem bekent als een zeer veilig en robuust besturingssysteem. Dit laatste komt omdat het systeem op een hele andere manier opgebouwd is dan bijvoorbeeld Windows.

Onder Linux ken je bijvoorbeeld uitvoer rechten, lees en schrijf rechten voor gebruikers en groepen. Zo kun je onder Linux niet zo maar een programma uitvoeren, het programma moet eerst uitvoerrechten hebben. Daarnaast draaien minder kritische applicaties in zogenaamde ‘user-space’ en kritische drivers in ‘kernel-space’.

En als je een programma wilt installeren, dan vraagt Linux zelfs om zogenaamde ‘root’-bevoegdheden. Hierdoor is het mogelijk om tijdelijk meer rechten te hebben op je systeem.root_gebruiker

Vergeet niet om ook de ‘Weetjes’ te lezen onderaan dit artikel.

Conclusie

Samenvattend, staat hieronder een lijst met de grote verschillende van Linux ten opzichte van andere OS’s:

 • Flexibiliteit (je kunt het naar je eigen hand zetten)
 • Wordt gebruikt voor research, servers (webservers) en supercomputers
 • Gratis (je kunt het gratis downloaden en gebruiken)
 • Open-source (de code is voor iedereen zichtbaar, iedereen kan het aanpassen/verbeteren)
 • Veel keus en vrijheid (er bestaan veel verschillende alternatieve open-source applicaties en vele verschillende distributies)
 • Wordt ingezet in ontwikkelingslanden en andere niet-westerse landen
 • Steeds toenemende groei van Linux (meer bedrijven steken er geldt in en maken gebruik van Linux, er verschijnen ook steeds meer spellen voor Linux)
 • Stabiliteit (geen rare bluescreens)
 • Veiligheid (er zijn maar weinig virussen, spy-/adware voor Linux, vanwege de goede beveiligingsvoorzieningen in Linux. Zelf draai ik niet eens een virusscanner onder Linux)
 • Compatibiliteit (nagenoeg alle hardware wordt ondersteund door GNU/Linux, elke computer kan Linux draaien inclusief alle hardware in de computer kan er goed gebruik van maken)
 • Linux wordt gebruikt in tal van hardware (TVs, routers, supercomputers, telefoons, etc.)

Maak uw keuze:

Download Linux Mint gratisKoop Windows 8Koop een Mac.

Weetjes

Wist je dat…

 • Steve Ballme
  Steve Ballme

  Steve Ballme, CEO Microsoft-topman, omschreef Linux als ‘een kankergezwel dat zichzelf, qua intellectueel eigendom, bevestigt aan alles wat het aanraakt’ in een interview met de Chicago Sun-Times?

 • De CEO opvolger van Microsoft, Satya Nadella, nu zelfs een Linux fan is tijdens een Microsoft-CoreOS presentatie? (jaja)
 • Microsoft CEO Bill Gates heeft in 1997 $150 miljoen geïnvesteerd in Apple? Dit werd gepresenteerd tijdens MacWorld Boston. Steve Jobs zegt dat hij samen met Microsoft gaat werken aan Internet Explorer, Microsoft Office, Java en meer. Vandaar dat Office ook naar Apple is gekomen, maar vooralsnog niet naar Linux.
 • Enkel 2% van de Linux kernel geschreven is door Linus Torvalds?
 • Verschillende landen, zoals Rusland, Brazilië en Venezuela gebruiken Linux als interoperabel management, kosten efficiëntie en om technologisch onafhankelijk te zijn?
 • Debian is een van de eerste GNU/Linux distributie die samengesteld en georganiseerd is door een gemeenschap van ontwikkelaars?
 • Grote bekende bedrijven zoals Google, Cisco, Facebook, Twitter, Linkedin, ASML Linux gebruiken als hun hoofdbesturingssysteem voor hun systemen en/of servers?
 • Grootste gedeelte van de Linux Kernel geschreven is in C programmeertaal en Assembly?
 • Hollywood maak veel gebruik (95%) van Linux (voor zowel renderfarm server als ontwikkel desktop) voor 3D animaties, composities, special effects en renderen.
 • Sinds 2009, Windows 7 & Windows 8 samen meer verkocht zijn, dan dat er mensen zijn in heel Europa.

  Apple_first_logo
  Apple eerste logo
 • Microsoft beschikt over meer dan 10.000 patenten.
 • Ronald Wayne, een van de oorspronkelijke oprichters van Apple Inc., ontwierp het eerste logo voor Apple, die een inkt tekening van Sir Isaac Newton leunend tegen een appelboom. Jobs dacht het logo was “te emotioneelen een enkele appel werd gekozen met een hapje/bite (byte), mede om verwarring te voorkomen. Anders leek het op een cherrytomaat.
 • Ubuntu staat voor ‘open voor en toegankelijk zijn voor anderen’. Zie in deze video van Nelson Mandela over wat het begrip Ubuntu betekent.

Zie hier het filmpje waarbij Microsoft en Apple partners worden en samen gaan werken in 1997 (vanwege octrooigeschil). Vergeet ook zeker niet door te kijken tot en met het einde:

http://youtu.be/PEHNrqPkefI?t=26m25s

Microsoft Internet Explorer voor Mac
Microsoft Internet Explorer voor Mac

 

Related posts